Filmavond in de Johanneskerk, 26 feb. 19.30u

Filmavond in de Johanneskerk, 26 feb. 19.30u

6-02-2014


Filmavond: Hannah Arendt, Over de banaliteit van het kwaad

De Duits/Joodse filosofe Hannah Arendt (Barbara Sukowa) vlucht voor de nazi's naar Amerika. Wanneer zij, als journalist voor The New Yorker, naar Israël reist om het proces van Eichmann te verslaan, maakt zij met haar artikelen en boek een enorme controverse los.

De film concentreert zich op de bekendste periode uit het leven van Arendt, gespeeld door Barbara Sukowa: haar niet onomstreden en invloedrijke verslag van de zaak Eichmann voor het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker. Dit werd uiteindelijk haar boek 'Eichmann in Jeruzalem'. In de rechtszaal in Jeruzalem zien we hoe ze luistert naar het verhoor van Eichmann.

Daar omheen volgen we haar gesprekken met vrienden en collega's in New York over de zaak en zien we hoe het verzet en de bedreigingen tegen Arendt steeds verder toenemen. Arendt verandert van gerespecteerde denker in een soort staatsvijand als ze het, in de ogen van veel Joden, voor Eichmann opneemt in haar stukken. Ze schrijft dat hij geen antisemiet was, maar een man die slechts bevelen uitvoert.

Film fragmentFilm fragment

Woensdag 26 februari 19.30 uur
Johanneskerk, Dreef 5, Breda