Open dag Lutherse Kerk, 5 oktober

Open dag Lutherse Kerk, 5 oktober

18-09-2013


Zaterdag 5 oktober is van 14.00 – 16.00 uur de geheel verbouwde Lutherse Kerk aan de Veemarktstraat 11 te Breda, open voor bezichtiging. Om 16.00 uur speelt Kees van der Zwaard zijn nieuwe voorstelling over Maarten Luther “ Hier sta ik”, vrij naar de gevleugelde woorden die Maarten Luther 1521 op de Rijksdag te Worms uitsprak.

De Lutherse Kerk is het afgelopen jaar ingrijpend verbouwd nu de Evangelische Lutherse gemeente onderdeel geworden is van de Protestantse Gemeente Breda.

Het gebouw is geschikt gemaakt als centrum van zingeving en cultuur. De sfeervolle crypte uit het begin van de 16e eeuw, is nu van buitenaf bereikbaar. De vaste banken zijn uit de kerkzaal verdwenen waardoor de ruimte multifunctioneel gebruikt kan worden. Het achterhuis is veranderd in moderne ontmoeting- en vergaderruimten met een keuken en pantry. Eyecatcher is de ruimte achter de kerkzaal, de zogenaamde ‘consistorie’ met zijn oude houten panelen.De kerk is ingericht door de bekende interieurontwerper Edwin Huisman van HUIS Interieurontwerp Amsterdam. Hij is verbonden met Breda en de kerk door zijn schoonvader, Rob Rauch, die lid is van de Evangelisch-Lutherse wijkgemeente.

In het gebouw krijgt het Noorderlicht, de missionaire pioniersplek van de Protestantse Gemeente, een plaats met activiteiten en rituelen voor zingeving. Ook ZuiderZin, het bezinning- en ontmoetingscentrum voor studenten, heeft er onderdak. De Evangelisch Lutherse wijkgemeente is er gehuisvest en houden er zondagse erediensten. De kerk zal door de week vaak geopend zijn voor voorbijgangers die even uit de drukte van de stad, rust en stilte zoeken.

Het kerkgebouw en de crypte kunnen gebruikt worden voor exposities, concerten, diners, recepties en trouwerijen.