Breda - Wismar - Arad

Breda - Wismar - Arad

30-08-2013


Bezoek aan Ds. Tothpal

Van 5 t/m 9 augustus was ik samen met ds. Bram Heringa op bezoek in Arad. Dinsdagmorgen 6 augustus hebben wij ds. Béla Tothpal bezocht in de gevangenis in Timisoara. Hij laat u allen heel hartelijk groeten en bedankt ieder die hem via de post laat hem, maar ook door zijn vrouw en de gemeente ontzettend gewaardeerd! Wat Bram en mij het meest opgevallen is dat hij ongelooflijk sterk is. Wat een kracht straalt deze mens uit!

Ondanks dat de leefomstandigheden in de gevangenis verre van optimaal zijn, maakt hij er het beste van. Hij heeft zorg voor zijn gemeente, regelt van alles via telefoongesprekken met zijn vrouw Renata, zorgt indien mogelijk iedere week voor een korte preek waarmee vrijwilligers invulling kunnen geven aan de kerkdienst op zondag. Houdt ook geregeld kleine, noem het maar, kerkdiensten in zijn cel en dan gebeurt het zomaar dat het ook stil wordt in de aangrenzende cellen en dat van daaruit dan ook mensen meezingen. Dit doet ons denken aan de apostel Paulus, toch? Verder werkt hij mee aan de gevangeniskrant, speelt orgel tijdens de kerkdiensten van verschillende nominaties die in de gevangenis georganiseerd worden en verzorgt één keer per maand een meditatie. Hij benut iedere gelegenheid om zo ook punten te verdienen voor een eerdere vrijlating.

Het was een bezoek om nooit te vergeten!

Woensdagavond 7 augustus was er ter gelegenheid van ons bezoek een gemeentebijeenkomst gepland waar zo’n 35 mensen aan deelnamen, ondanks de vakantietijd en ondanks de hitte (het was daar ruim 40 gr C.!). Vele malen moesten wij horen hoe men ons bezoek op prijs stelde. Wij, op onze beurt, bedankten hen voor de hartverwarmende ontvangst en vertelden dat hun Godsvertrouwen, kracht en doorzettingsvermogen voor ons allen tot een voorbeeld kan zijn. Dat zij in staat blijken om door te gaan ondanks dat zij hun kerk en hun gemeenschapshuis verloren hebben, ondanks dat hun voorganger in de gevangenis zit. (Zij zijn een voorbeeld voor ons allemaal!)

Berichten uit Arad

Informatie over de detentie van ds. Béla Tothpal vindt u ook op de website www.protestantsegemeentebreda.nl
(onder ‘laatst toegevoegd’/ weblog in detentie).

Tenslotte

Na overleg met Renata Tothpal is besloten géén naaimachines meer naar Arad te sturen. Iedereen die er een kon gebruiken heeft er nu een. Ook de prijs die wij voor een gereviseerde machine moesten neertellen werd te hoog. Wilt u toch nog een naaimachine kwijt, neemt u dan contact op met ‘Tools to Work’, tel. 076-5810202. Zij reviseren de machines voor Afrika. Hun adres is Laanzichtweg 101 in Teteringen.

Ook matrassen nemen wij voorlopig niet meer in omdat wij een bedrijf hebben gevonden die ons in voldoende mate voorziet van gebruikte matrassen van goede kwaliteit.

Mieke Frankfoorder-Boevé (voorzitter), tel. 076-514.65.23
Email: w.frankfoorder@hccnet.nl