Nieuwe beelden in en rond de kerk van Ludovicus van Eijnatte

Nieuwe beelden in en rond de kerk van Ludovicus van Eijnatte

16-06-2023


Zomer 2023, voor het twaalfde jaar staan er nieuwe beelden van Ludovicus van Eijnatte in en rond de Protestantse Laurentiuskerk te Ginneken aan de Duivelsbruglaan. Ook dit jaar weer vijf werken, waarvan 3 binnen en 2 buiten in natuursteen.

Het beeld ‘Inzicht’ uit arduin staat op het gazon tussen de muur van de Duivelsbruglaan en de kerk. ‘Vleugeldrager’ uit dolomiet en arduin is te zien op de stilteplek van het kerkhof Oud Ginneken. Daarnaast zijn er 4 beelden te beleven die een vaste plek hebben gekregen op het Laurentiushof en in de twee nissen van het kerkhof. Binnen in de kerk staan 3 werken uit albast en symboliseren de ‘levensreis’.
De beelden op het koor in de kerk vangen het licht door de omringende hoge ramen.

Licht, ruimte, verbinding. Drie woorden waarmee het werk van Ludovicus van Eijnatte valt te duiden.

Licht: de beelden nemen licht op, weerkaatsen het en verheffen zich naar het licht. Licht maakt dat we kunnen zien en inzien.

Ruimte: de sculpturen, de omgeving en de beschouwer vallen zodanig samen dat wie er voor openstaat, ruimte ervaart die bevrijdend werkt.

Verbinding: de beelden nodigen uit tot verbinding en je open stellen voor je eigen innerlijk: je gedachten, gevoelens en gewaarwordingen. Ludovicus’ sculpturen spreken voor zich, maar hun zeggingskracht is voor ieder mens anders.

Bovengenoemde beelden zijn symmetrisch vormgegeven en weerspiegelen orde en harmonie. De symmetrie en de sereniteit in de beelden zijn noodzakelijk om de sacrale betekenis op te roepen bij de toeschouwer. Wie er voor open staat, ervaart tijdens het aanschouwen ervan een dieper bewustzijn. Kijken wordt zien en zien wordt inzien.

Verbeelding in steen: buiten dagelijks. In de kerk op zaterdagen in de maand juli en augustus en in de eerste week van september van 13.30 uur – 16.30 uur en op Open Monumentendagen van 13.00 uur – 17.00 uur.

Levensreis

Levensreis, Ludovicus van Eijnatte


ludovicusvaneijnatte.nl