Nieuwe beelden in en om de kerk van Ludovicus van Eijnatte

Nieuwe beelden in en om de kerk van Ludovicus van Eijnatte

8-07-2021


Zomer 2021, voor het tiende jaar staan er nieuwe beelden van Ludovicus van Eijnatte in en rond onze kerk. Dit jaar vijf werken, waarvan drie binnen en twee buiten in natuursteen.

De ‘Kathedraal van de ziel’ staat op het gazon tussen de muur van de Duivelsbruglaan en de kerk. Op de stilteplek van het vernieuwde kerkhof ‘Bewogen – Onbewogen’ en in de twee nissen daar omheen ‘Introspectie en 'Vleugeldrager'. Daarnaast zijn de twee beelden te zien die een vaste plek hebben gekregen op het Laurentiushof.

Alle bovengenoemde werken zijn in arduin. Binnen in de kerk staan twee ‘Wordings’ in arduin met in het midden ‘Lichtwezens’ in albast.

De beelden in de kerk op het koor vangen het licht door de omringende hoge ramen. Vooral het beeld ‘Lichtwezens’ in albast werkt doorschijnend. Op zijn tijd verlangt de
mens ernaar de dagelijkse beslommeringen te ontstijgen, de materie die ons aan de grond houdt. Zweven in tijd en ruimte. Geen balast voelen, enkel verlichting.

'Lichtwezens' verbeeldt de fascinatie en hunkering los te komen van het aardse en terug te keren in een vollediger gedachtengoed.

De twee werken met de titel ‘Wording’ vormen halve cirkels op weg naar voltooiing. Ze staan symbool voor de opdracht in ieders leven. Voor talentontwikkeling, voor ontplooiing van je mens – zijn. Het overwinnen van hindernissen en obstakels om de cirkel rond te krijgen.

Het beeld 'kathedraal van de ziel' is een architecturale rustplek waar je verbinding voelt met oude culturen als dragers en overdragers in tijd. In verleden, heden en toekomst. Het is geen kenmerkend geloofteken, het is er voor iedereen. Het is een monument dat uitnodigt tot contemplatie, tot meditatie en bezinning. Het vraagt rust en bezinning als tegenwicht van de hectiek van alle dag.

‘Bewogen – Onbewogen’ staat op de stilteplek
van het vernieuwde kerkhof. In verstilling elkaar ontmoeten en werkelijk in gesprek komen. Wat de vorm van het beeld toevoegt, is een natuurfilosofische dimensie.
Het is het zoeken en verbeelden van een werkelijkheid, die achter de uiterlijke vorm schuil gaat. De symmetrie van bovengenoemde beelden is een noodzaak om de sacrale betekenis op te roepen bij de toeschouwer, een weerspiegeling van orde en harmonie om een dieper bewustzijn te ervaren.

Verbeelding in steen : Openingstijden : buiten dagelijks. In de kerk op de zaterdagen in de maand juli en augustus en de eerste week van september van 13.30 – 16.30 uur en op Open Monumentendagen van 13.00 – 17.00 uur

www.ludovicusvaneijnatte.nl