Donderdag 6 februari, 19:30 uur korte gebedsviering, 20.00 uur: Filmavond

Donderdag 6 februari, 19:30 uur korte gebedsviering, 20.00 uur: Filmavond

31-01-2020


Donderdag 6 februari, filmavond om 20:00 uur, om 19:30 uur een korte gebedsviering. Ekklesia: Filmavond'Stranger in Paradise'.

Inleiding: Marjeet Verbeek. Crypte Lutherse Kerk,
Veemarktstraat 11, Breda

In het kader van de internationale gebedsdag tegen de vrouwenhandel (8 februari) vertoont Ekklesia i.s.m. Zusterwerk en Spirit Roosendaal de indringende VPRO film / documentaire ‘Stranger in Paradise’.

In drie akten onderzoekt regisseur en scenarist Guido Hendrikx de Europese kijk op de vluchtelingencrisis. “We willen jullie niet. Wir schaffen das nicht.” In een klaslokaal legt een leraar een groep vluchtelingen met een rekensom uit wat hun komst de samenleving zal gaan kosten.

De asielzoekers proberen de cijfers te weerleggen. Ze zullen toch gaan werken, hun steentje bijdragen? De leraar helpt hen uit de droom: de helft van hen zal nooit aan het werk komen. In drie akten onderzoekt regisseur en scenarist Guido Hendrikx de Europese kijk op de vluchtelingencrisis. Drie groepen migranten worden door de man ontvangen, die steeds een andere houding aanneemt: afwijzend in het eerste deel, vol empathie en goede wil i
n het tweede. In het laatste deel vertegenwoordigt hij de Nederlandse asielprocedure, met al zijn ingewikkelde regels.

Hendrikx laat zien waar de dromen van de vluchtelingen botsen op de werkelijkheid en dwingt de kijker na te denken over zijn eigen positie. Hoe menselijk is het om een mensenleven te categoriseren? In de proloog en epiloog van dit filmische, politieke essay wordt de absurditeit van het dilemma verder uitvergroot. Het gesprek rond de film wordt geleid door theoloog en filmkenner Marjeet Verbeek.

Toegang gratis. Voorafgaand aan de film is er in de kerkzaal een korte gebedsviering rond het thema.