Ons orgel gerenoveerd

Ons orgel gerenoveerd

01-03-2013


Het orgel in onze kerk is gebouwd door de firma Flentrop in 1951. Het heeft 22 stemmen verdeeld over twee klavieren en het pedaal.

In die tijd bouwde men de orgels meestal in de neobarokke stijl, d.w.z. de klank moest vooral helder zijn. Dit was een reactie op de romantische orgels met hun warme en donkere klank en vaak minder geschikt voor barokmuziek.

Helaas schoot men dikwijls zijn doel voorbij door “helder” te vervangen door “scherp”. De hoge stemmen domineerden te veel en men gaf de orgels te weinig “grondtoon”. Het gevolg is dat de klank onrustig en vermoeiend werd. Neo-barokorgels zijn vanwege hun nogal agressieve klank daarom tegenwoordig niet meer zo geliefd. Vooral in kerken met weinig akoestiek ondervindt men de indringende klanken op den duur als onaangenaam.

De firma Kaat en Tijhuis heeft een aantal jaren geleden de grondtonigheid al een stuk verbeterd, maar er bleven toch nog wel minpunten. De hoge stemmen klonken nog erg scherp en een aantal registers waren weinig of helemaal niet bruikbaar.

De firma Van den Heuvel kreeg van onze kerkrentmeesters de opdracht de verbetering van ons orgel te voltooien. De onbruikbare trompet en de onregelmatig klinkende en bijna niet te stemmen regaal werden vervangen door respectievelijk een nieuwe trompet en een dulciaan. Deze registers zijn een geweldige verbetering.

Een andere aanwinst is de spitsgamba, een strijkend register. Deze stem vervangt een hoge, eigenlijk overbodige stem, de nachthoorn 2'. Het is een kopie van een spitsgamba uit het Flentrop-orgel in Zevenbergen. Op het pedaal werd de nooit gebruikte ruispijp vervangen door een roerquint, deze geeft de bas extra diepte.

Verder heeft men de algemene klank rustiger en daardoor aangenamer gemaakt, de speelaard verbeterd en los zittende onderdelen en pijpen vastgezet.

Het is al met al nu een verrassend mooi Flentrop-orgel geworden.

Muziekstukken en koraalbewerkingen die eerder niet uit te voeren waren kunnen nu wel worden gespeeld. Ik ben daar zeer gelukkig mee. En ik hoop u ook!!

Gijs van Spankeren