Verslag zomerontmoeting Breda-Wismar-Arad 2017 te Arad, Roemenie

Verslag zomerontmoeting Breda-Wismar-Arad 2017 te Arad, Roemenie

19-10-2017


De zomerontmoeting tussen de gemeenten van Breda, Wismar en Arad vond dit jaar plaats van donderdag 31 augustus tot en met zondag 3 september. De delegatie uit Breda bestond uit 6 personen waaronder ds. Saskia van Meggelen van de Johannesgemeente. De delegatie uit Wismar bestond uit zeven personen waaronder twee nieuwe pastores, ds. Thorsten Markert van de St. Marien / St. Georgen (Neue Kirche) gemeente en ds. Mathias Kretschmer van Wismar-Wendorf. Wismar-Wendorf heeft verzocht tot de gemeenteband BWA te mogen toetreden. Wendorf is in Breda niet onbekend, want in de dagen van ds. Joke Vrijlandt-Postma had de gemeente Breda-Noord gemeentecontacten met Wendorf. Maar na de Wende kwam daar een pastor die gemeentecontacten niet meer nodig vond. Het is goed te zien dat er in deze tijd van toenemend isolationisme en vreemdelingenhaat opnieuw pastores en kerkenraden zijn die juist voor de kerken een rol zien in de internationale contacten. Met recht nazaten van de begin dit jaar overleden Probst Maercker van Wismar die begin jaren 80 de gemeentecontacten tussen Mecklenburg en Nederland begon.

De groep uit Breda vertrok woensdag per auto, behalve ds. Saskia van Meggelen die vanwege haar agenda met het vliegtuig kwam. Hoewel we overwogen had-den om met de hele groep te gaan vliegen gaf de lading vracht (heen en terug) de doorslag om toch voor de auto te kiezen. De groep uit Wismar kwam in zijn geheel per vliegtuig. Donderdagmiddag verzamelden alle groepen zich in de kerkzaal van Arad, waar ze traditiegetrouw werden opgewacht door vele gemeenteleden van Arad.

Ondergetekende zag deze kerkzaal voor het eerst, en direct viel op dat hij kleiner was dan de vorige. Maar wie de berichtgeving over Arad gevolgd heeft weet dat zelfs deze kerkzaal aan de rand van het financieel mogelijke is. Niet voor niets wordt op 22 oktober in de Johanneskerk en Markuskerk gecollecteerd voor de huur van deze kerkzaal. De gemeente Ginneken heeft al eerder bijgedragen door de kerkcollecte uit hun jubileumdienst begin dit jaar hiervoor te schenken. Dit bedrag is vooral gebruikt om de kerkzaal op te knappen en er een goed plafond in te zetten. Zie de bijgevoegde foto.

Toen allen bijeen waren werd gezamenlijk de maaltijd gebruikt. Daarna werd gezongen en afgesloten met een ‘Andacht’. Aan het eind daarvan baden we het Onze Vader, ieder in zijn eigen taal. Daarna vertrokken alle gasten naar hun gastgezinnen.

Vrijdagmorgen kwamen we weer bijeen in de kerkzaal. Het thema voor deze zomerontmoeting stond natuurlijk in het teken van 500 jaar Luther. We keken gezamenlijk naar een film over het leven van Luther. Daarna speelden we de Lutherquiz. Deze was gemaakt door ds. Saskia van Meggelen voor de nieuwjaarsbijeenkomst van de Johannesgemeente, maar nu geschikt gemaakt voor gebruik in Arad en vertaald in het Duits door ds. Marlies Schulz. Tegen de middag vertrokken we naar het dorp Turnu voor een rondleiding en aten daar het middageten. Dit bestond uit ter plekke op traditioneel wijze gebakken belegde broden. Leek wat op pizza, maar dan de Hongaarse versie. De uitstap werd vervolgd richting Hongarije, waar we in Battonya een klein Thermalbad bezochten. Gezien de hoge temperatuur een welkome afwisseling. De dag werd afgesloten bij Schloss Breda met een laser lichtshow. Uit de tentoonstelling in het slot bleek de naam Breda van een adellijke eigenaar te komen die Breda heette. Hoe die op zijn beurt aan die naam gekomen was werd niet vermeld.

Zaterdag kwamen we opnieuw bijeen in de kerkzaal, waarna een rondleiding door Arad volgde. Door de korte tijd kwamen we helaas niet aan het oudere deel van Arad (lees, van voor de Oostenrijkse tijd vanaf 1870) toe. Gegeten werd wederom in de kerkzaal. Daarna ging de rit naar het boswachtershuis van een voormalig gemeentelid. Dat lag in een klein dorpje echt ver buiten, over nauwelijks met personenauto’s te berijden wegen en ver buiten bereik van mobiele telefoonnetten. Daar werd gesproken over het thema, diverse spelletjes gespeeld en gezongen. En gegeten, echte Hongaarse goulash, klaargemaakt buiten in een grote ketel na vele uren sudderen. Op de reis terug brak een hoosbui uit die voor afkoeling zorgde.
Zondagmorgen de kerkdienst met vier voorgangers (ds. Tothpal, ds. Markert en ds. Kretschmer en ds. Van Meggelen). Omdat ds. Tothpal geen ambtskleding mag dragen vanwege zijn ‘Berufsverbot’ hadden de andere voorgangers die ook niet aan. De heren dus in wit overhemd en ds. Van Meggelen in een zwart jurkje. Voorwaar een aanblik die men in onze kerken niet vaak zal zien. De lezingen waren in vier talen, de liederen eveneens. Het Avondmaal gebeurde met wijn en brood die uit Wismar waren meegebracht. Uit Breda kwam een paaskaars voor de gemeente Arad mee. Na een inleiding door Mieke Frankfoorder werd deze aangestoken door dochter Eszter van ds. Tothpal. De dienst werd begeleid op een keyboard door Béla jr., zoon van ds. Tothpal, enige gitaristen en een bongo. Omvangrijkere muziekinstrumenten zouden ook niet in de kerkzaal passen. Omdat zowel de Hongaarstalige als de Roemeenstalige gemeenteleden bij deze bijzondere dienst aanwezig waren was de kerkzaal mudvol. Normaal gesproken worden voor deze twee taalgroepen in Arad aparte diensten gehouden.

Maandagmorgen in de vroegte werd de Bredase groep zeer hartelijk uitgezwaaid en met de ‘Reisesegen’ ving de terugreis naar Breda aan. Volgend jaar in 2018 hopen wij groepen uit Arad en Wismar in Breda te ontvangen.

Pieter Harder