Film IDA in de serie Afscheidsrituelen in de film met Marjeet Verbeek

Film IDA in de serie Afscheidsrituelen in de film met Marjeet Verbeek

28-11-2016


Maandag 12 december 2016
Michaelkerk, Hooghout 67, Breda 19:30 uur


Deze poëtische zwart-wit film uit 2013 van Pawel Pawlikowski speelt zich af in Polen in 1962. Het Communisme is aan de macht en ook de Rooms-katholieke kerk speelt een stevige partij.

Op de achtergrond klinkt de echo van de Jodenvervolging, maar ook nieuwe Jazzmuziek. We volgen de jonge, wat naïeve novice Anna. Als wees groeide ze op in het klooster waar ze nu wil intreden. Moeder-overste wil echter dat ze eerst haar tante bezoekt. Tante?

Anna weet niet eens dat ze een tante heeft! Die wat cynische tante die Wanda heet, vertelt haar dat ze eigenlijk Ida heet. En dat ze niet rooms-katholiek maar joods is. En dat haar ouders zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog!

Ze besluiten op zoek te gaan naar het graf van hun familie. Waar dat graf is en ja zelfs of er wel een graf is, weet tante Wanda niet. Ze heeft wel een idee. Met de auto gaan ze ernaar op zoek, dwars door het Poolse schuldige land. Gaandeweg leren de twee vrouwen niet alleen het gruwelijke lot van hun familie kennen, maar ook elkaar én zichzelf. En nemen ze ritueel afscheid van hun familie.
Het zal gevolgen hebben voor hun toekomst!

Aanvang 19.30 uur. Entree: voor de kosten € 6,50 inclusief koffie en drankje na afloop

nformatie over dit bericht:
Rob Snijders 06 51152844