Breda-Wismar-Arad

01-01-2013


Gezocht: secretaris
De Diaconale Contactgroep BWA, acht mensen van de PGG, de Markuskerk, de Johanneskerk en de ELK Breda, onderhoudt de contacten met onze partnergemeenten Wismar (Duitsland) en Arad (Roemenië). Wij zoeken iemand die op termijn de taak van

secretaris wil overnemen van Jettie Wouters. Lijkt het u leuk mee te werken in deze actieve groep? Kunt u goed organiseren en met de computer (tekstverwerking) overweg? Neemt dan contact op met Jettie (5653988) voor nadere informatie. Wij zien uit naar een nieuw lid van onze groep!


Werkbezoek Arad 13-17 oktober
Jaarlijks bezoeken leden van onze contactgroep de gemeente in Arad om te bespreken wat er gaande is. Ditmaal waren het Harry Mulder, onze penningmeester en ikzelf die op 13 oktober van Düsseldorf naar Timisoara gevlogen om daar rond het middaguur opgehaald te worden door Béla Tothpal, de predikant. Ieder jaar in oktober bezoeken enkele leden van het dagelijks bestuur van onze contactgroep de gemeente in Arad. Om weer eens goed door te spreken wat er allemaal gaande is. Om ook hun zorgen rond het voortbestaan van de gemeente te delen en de lijst hulpgoederen die wij inzamelen door te nemen. Ook een bezoek aan het Kindertehuis waar dubbelgehandicapte kinderen verblijven en het bejaardenhuis stonden op het programma.


Rechtszaken
Zowel tegen ds. Tothpal, als tegen verschillende kerkenraadsleden lopen rechtszaken. Ds. Tothpal is onlangs veroordeeld tot een boete van €1000,- omdat hij, nadat hij uit zijn ambt was gezet, gepreekt zou hebben als Evangelisch Luthers predikant. Een collega werd voor eenzelfde ‘vergrijp’ veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf! Ook wordt geprocedeerd om het gebruiksrecht van kerk en Lutherhuis. De processen zullen nog lang aanslepen. Zaken waarover een definitief oordeel wordt uitgesproken, zal de kerkenraad doorsturen naar het Europese Hof voor de rechten van de mens in Straatsburg, nog een traject van 2 à 3 jaar.Dit alles levert veel stress en kosten op. Onze partnergemeente is dankbaar dat wij bijspringen en dat hun predikant zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken over zijn inkomen.


Bejaardenhuis
Het tehuis, een aantal losse barakken, herbergt 142 bewoners. In de winter zal dit aantal oplopen, omdat veel ouderen de verwarmingskosten niet kunnen betalen en aankloppen voor onderdak. Door bezuinigingen is steeds minder personeel voorhanden. De directrice, mevrouw Fira Popa, vertelde dat zij na vertrek van 7 medewerkers één nieuwe kracht mocht aannemen! Er is bovenal behoefte aan incontinentiemateriaal. Daarnaast rolstoelen en 1-persoonsmatrassen. Dus mocht u nog iets hebben staan... wij zien het graag komen!

Kindertehuis
Wij konden de directrice, mevr. Ana Christea, verblijden met vijf wandquilts, gequilte knuffelkussentjes en popjes, gemaakt door een vrouwengroep uit Princenhage. Er wonen 26 kinderen in dit tehuis, leeftijden vanaf 1 tot 17 jaar. Ook hier pijnlijke bezuinigingen, korting op verzorgingsmateriaal en steeds minder tijd om iets leuks met de kinderen te doen. De kinderkleding e.d. die wij met het transport meestuurden, was van harte welkom. Op dit moment is vooral behoefte aan wetties (vochtige luierdoekjes), doucheschuim, shampoo, wattentips en antibacteriële vloeibare zeep.