Bijbellezen met kinderen. ‘Zijn we nou nóg niet klaar?!’

Bijbellezen met kinderen. ‘Zijn we nou nóg niet klaar?!’

4-02-2016


Je hebt een moment gevonden om samen met je kinderen in de Bijbel te lezen. Maar terwijl de een rustig luistert en na afloop ook nog wel even over de tekst wil praten, zie je de ander afdwalen. En de derde vraagt ongeduldig of het nou nóg niet afgelopen is … Hoe kan dat? En: kan het ook anders?

Het ene kind leest graag en praat gemakkelijk over een verhaal. Maar het andere kind is een echte doener: hij of zij wil het liefst meteen aan de slag. En hoe een kind graag aan de slag gaat, dat kan ook nog erg verschillen. Ieder kind is anders.

In de Samenleesbijbel houden we rekening met die verschillende voorkeuren van kinderen. We lieten ons daarbij inspireren door de theorie van meervoudige intelligentie van de Amerikaanse psycholoog Howard Gardner. Hij onderscheidt negen soorten intelligentie. Ieder kind heeft diverse intelligenties, maar ontwikkelt ze in verschillende mate. En dat bepaalt zijn of haar voorkeur.

Lees, kijk, doe en ontdek

Doordat de Samenleesbijbel aansluit bij de verschillende voorkeuren kan ieder kind de verhalen ontdekken op een manier die bij hem of haar past. Dat geeft plezier bij het lezen in de Bijbel. En als je kind leert op een manier die hem of haar goed ligt, steekt je kind er ook meer van op. De verhalen komen dicht bij kinderen en hun eigen leven. Zo ervaren kinderen dat de Bijbel ook hén iets te zeggen heeft.

De Samenleesbijbel draait de rollen om. Een moeder verzuchtte onlangs: we zijn nu wel heel lang bezig met de Bijbel. Zijn we nou nóg niet klaar?!

Meer informatie: www.samenleesbijbel.nl
Meer weten over de negen verschillende intelligenties:
http://samenleesbijbel.nl/actueel/bijbellezen-met-kinderen-zijn-we-nou-nog-niet-klaar/

Bron: Blog van Maartien Hutter, pedagoog en theoloog en mede-auteur van de Samenleesbijbel