Breda-Wismar-Arad

Breda-Wismar-Arad

26-12-2015


Nieuwe opslag gevonden

Wij zijn heel blij u te kunnen melden dat wij, met behulp van velen die met ons meedachten en zochten, nieuwe opslag gevonden hebben! Zoals u zich misschien herinnert moesten wij 14 december de stal aan de Gilzeweg, waar wij vijf jaar lang onze goederen konden bewaren, verlaten. Nu hebben we twee adressen (ook in Bavel) gevonden waar wij nu alles kunnen opslaan. Als u dit leest is de verhuizing van zo’n 20 pallets met dozen evenals een 15 matrassen en zo nog wat los materiaal al weer achter de rug.

Langs deze weg iedereen die meedacht en zocht èn de hulptroepen bij het verhuizen ontzettend bedankt!

Verslag Werkbezoek Arad 6 – 10 november 2015

Vrijdagmorgen vroeg vertrokken Jack Grootenboer, onze penningmeester, en ik vanaf Rotterdam om, via een overstap in München, eind van de middag te landen in Timisoara in Roemenië. Daar werden wij opgehaald door ds. Béla Tothpal en naar het nieuwe onderkomen van de gemeente in Arad gebracht. Wegens te sterke verhoging van de huur voor de ruimte die ze de laatste drie jaar gebruikten waren zij genoodzaakt deze op te geven. Gelukkig vonden ze al snel een andere locatie om hun kerkdiensten en andere gemeenteactiviteiten te houden. Ook daarvan is de huur aan de hoge kant, maar het is te doen omdat verschillende gemeenteleden toegezegd hebben maandelijks een extra donatie te doen en zo blijkt maar weer dat ‘vele kleintjes één grote maken’! In de kerkzaal werden wij hartelijk ontvangen door de vele reeds aanwezige gemeenteleden. Samen gegeten en bijgepraat.

De zaterdag is traditiegetrouw bij onze bezoeken een dag van ontspanning en reden we met ds. Tothpal en zijn vrouw Renata en een achttal gemeenteleden naar Szeged, een stad in Hongarije, voor een stadswandeling en een bezoek aan een thermaal bad.

Zondagmorgen waren er zo’n 65-70 kerkgangers en vierden wij een mooie kerkdienst met elkaar waaraan ook de muziekgroep van de gemeente deelnam en een aantal mooie liederen ten gehore bracht. Behalve de predikant en enkele kerken-raadsleden deden ook Jack en ik mee in de liturgie en mocht ik een groetwoord uitspreken namens u allen. Na de dienst was er koffie met allemaal zelfgemaakt lekkers en daarna hebben we met ongeveer 40 mensen het middagmaal genuttigd in een klein restaurantje. Ieder betaalt dan zijn deel (of trakteert diegene die het niet kan betalen) en volgens ds. Tothpal blijkt hieruit opnieuw hoezeer de mensen ons bezoek op prijs stellen, afgezien van het feit dat ze het ook heel gezellig vinden om samen te eten!

’s Middags was er de extra kerkenraadsvergadering waarbij ook gemeenteleden mochten aanschuiven om met hen alle vreugden en zorgen te bespreken. En hoe het gaat met de vele hulpgoederen die wij daarheen sturen, het transport daarvan, onze financiële ondersteuning van de gemeente, de voedselpakketten, enzovoort. Wat het laatste transport betreft: het is aan ca. 160 families ten goede gekomen!

Maandag bezochten we eerst het Kindertehuis voor meervoudig gehandicapte kinderen. Op dit moment verblijven er 25 kinderen. We spraken uitgebreid met Rodica Crocnau, plaatsvervangster van de directrice, die onverwachts verhinderd was. Opnieuw werd duidelijk hoe blij ze zijn met alles wat zij vanuit Breda mogen ontvangen. Blij met de vier goede antidecubitusmatrassen die wij hen, met behulp van een sponsor, konden laten aanschaffen; blij met de prima hygiënische producten zoals doucheschuim, babyshampoo en billendoekjes. En hun vraag is dan ook of wij met het volgende transport opnieuw deze spullen zouden kunnen meesturen. Wij denken dan ook in het voorjaar opnieuw een inzameling te houden. Doet u dan ook weer mee?

In de middag was het bejaardentehuis aan de beurt waar we werden ontvangen door de directrice mw. Fira Popa. Op dit moment zijn er 135 bewoners, maar in de winter kan dit gemakkelijk oplopen tot 165-170 omdat soms het pensioentje niet toereikend is om de verwarmingskosten van het eigen woninkje te betalen. Zij sprak namens alle bewoners haar dank uit voor alle hulp die zij, nu al zovele jaren, vanuit Breda ontvangen. Nog altijd is er groot tekort aan allerlei dingen die voor ons eigenlijk zo vanzelfsprekend zijn. Zoals incontinentiemateriaal. Dat wordt wel verstrekt maar veel te weinig en van een slechte kwaliteit. Omdat in Roemenië, net als hier, de indicatienormen voor een plaatsje in het tehuis steeds hoger komen te liggen, is de conditie van de gemiddelde bewoner een stuk slechter dan voorheen. Daarom is er ook aan matrassen, beddengoed en verbandmiddelen een tekort. Na een korte rondleiding door enkele barakken die, met een sponsorbijdrage van uw diaconie, van binnen een nieuw verfje hadden gekregen, namen wij afscheid en beloofden ons best te blijven doen hen, zoveel als in ons vermogen ligt, te blijven helpen.

’s Avonds waren veel gemeenteleden weer aanwezig in de kerkzaal waar Zsolt Torok, gemeentelid èn bergbeklimmer, vertelde over zijn hachelijke avontuur bij de beklimming van de Mount Everest (hij was daar tijdens de grote aardbeving). Daarna zelfgemaakte goulash gegeten en tot slot samen gezongen.

Dinsdag was het weer tijd om afscheid te nemen en na een voorspoedige reis waren Jack en ik ’s avonds weer thuis.

Rest mij u allen een voorspoedig en gezond 2016 te wensen!

Mieke Frankfoorder (vz), tel. 076-5146523

Email w.frankfoorder@hccnet.nl