Jong orgeltalent in de Grote Kerk

Jong orgeltalent in de Grote Kerk

2-06-2015


Het orgelseizoen staat weer voor de deur! De zomer is bij uitstek het seizoen voor de vele orgelconcerten in ons land, zo ook in de Grote Kerk van Breda. In de maand juni wordt op het orgel van de Grote Kerk elke woensdag om 12:45 uur een lunchconcert gegeven door een jonge talentvolle organist. Vier concerten en vier organisten op een rij:

Woensdag 3 juni: Arjan Veen (Woudenberg)
Woensdag 10 juni: Magdalena Jones (Manchester, Engeland)
Woensdag 17 juni: Adriaan Hoek (Tholen)
Woensdag 24 juni: Adelia Askarova (Moskou, Rusland)

Dit jaar heeft deze serie zelfs een internationaal karakter met een vrouwelijke organiste uit Engeland en één uit Rusland! Alle concerten duren ca. 45 minuten en zijn gratis toegankelijk, collecte na afloop.

Zelf zal ik de serie lunchconcerten afsluiten met een concert op woensdag 1 juli. Nee, ik behoor niet meer tot het 'jong talent' maar herinner me het gevoel nog heel goed (zie foto). Des te mooier om deze traditie door te geven aan de nieuwe generatie organisten, onder wie drie van mijn studenten.

Deze foto is gemaakt aan het orgel van de Grote te Kerk te Breda, circa veertig jaar geleden tijdens een orgelconcours in de Grote Kerk; de hand is van Jaap Hillen.

De serie gratis lunchconcerten in juni vormen de opmaat tot de wekelijkse orgelconcerten op de vrijdagavond in de maanden juli en augustus, georganiseerd door de stichting Orgelconcerten Breda (aanvang 20:00 uur, toegang € 10).

Ik hoop velen van u in de maand juni te kunnen begroeten bij de wekelijkse lunchconcerten, van harte welkom!
Aart Bergwerff