Zomerdiensten in de Grote Kerk Breda

Zomerdiensten in de Grote Kerk Breda

11-07-2014


Dit jaar zijn vier zomerdiensten in de Grote Kerk gewijd aan het thema: "In de Hemel is een dans".

Als er in de hemel een dans is mag je dan ook dansen en swingen in de kerk? Ook op andere dan de bekende liederen? En wat gebeurt er als je een overbekende Bijbeltekst als een gedicht hoort, begeleid door drums? Hier in deze kerk willen wij tijdens de diensten letterlijk in beweging komen, samen nieuwe vormen van vieren uitproberen en beleven. Om te beginnen gaat bij aanvang alles anders: u wordt ontvangen in de hal van de kerk en pas als het orgelspel verstomd is trekken wij onder het zingen van een lied gezamenlijk de kerk binnen. Het is nog geen dans maar wel een beweging die ogen en oren opent om de Eeuwige tegemoet te treden.


20 juli 10.30 u — Woord en Gebed
ds. M.J.A. Schulz - PG te Breda, Evangelisch-Lutherse wijkgemeente
ds. R.L. Dewandeler – Eglise Wallonne
Aart Bergwerff (organist)
Dick Le Mair (componist en percussionist)

Et Dieu vit que cela était bon!
De adem van een mens weerspiegelt het ritme van de schepping. In deze dienst is er ruimte om op adem te komen en het ritme van de schepping en de rustdag te herontdekken. Componist en percussionist Dick Le Mair begeleidt op het slagwerk de zoektocht naar ritme en balans van het leven!

27 juli 10:30 u — Woord en Gebed
ds. C.M.G. Berkvens-Stevelinck - Remonstranten Breda
ds. W. Bisschop - PG te Breda, wijkgemeente NoorderBeemden
Aart Bergwerff (organist)
Arja van Dongen–Kapaan (dans)

Dansen is bidden met je voeten
Ik danste die morgen toen de schepping begon, zo begint de Nederlandse vertaling van het bekende The Lord of the Dance. Het staat in het Nieuwe Liedboek en dat is niet voor niets. In vele religies is dansen heel belangrijk. Liturgie is eigenlijk een gestileerde dans. Je kunt verhalen en gedachten, woorden en gevoelens in een dans tot een ongewone uiting brengen. In deze dienst laat Arja van Dongen ons daaraan proeven.

3 augustus 10:30 — Woord en Gebed
mevr. Lianne van der Wel–van Reeuwijk
Aart Bergwerff (organist)
Kathinka Minzinga (zang)

Hemel en aarde bewegen
God zet mensen in beweging. Hij gaat hen voor in de vorm van een wolk. Mensen vinden zo hun bestemming. Als mensen op aarde in beweging komen, ontstaat een stukje hemel op aarde.

10 augustus 10:30 u — Schrift en Tafel
ds. E.A. Postma - Protestantse Gemeente Ginneken
mevr. L.A. Pondman-de Wilde - Doopsgezinde Gemeente Breda
Aart Bergwerff (organist)
Kim van den Heuvel (dwarsfluit)

Op de aarde is deining
De grote feestzaal is open. De Maaltijd staat gereed. Maar komt het aardse feest ook echt op gang? Een stoet van getuigen is op weg, uit alle windrichtingen. Behalve uit Ninevé. Waarom weten de inwoners van deze stad niet van het feest? En waar blijven de vrienden van de bruidegom toch? Hij is nu helemaal alleen, terwijl zij slechts het meer hoeven over te steken. Er zal toch nog wel gedanst worden? We hebben muziek nodig. Feestelijke muziek.